loader
Кредити с ипотека - олекотена и сигурна процедура!
Image

Ще се отрази ли на кредитите влизането в еврозоната

Влизането в еврозоната изобщо няма да се отрази на кредитите. Това обясни пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев. 
Той посочи, че в нея лихвите са по-ниски, отколкото в страните, които имат собствени валути. 

Тошев коментира данните на БНБ, че само за последните 3 месеца заемите на потребителите са се увеличили с 1.4 млрд. лева.

"Причината за ръста е все още активния пазар на имоти и интерес към закупуване на собствено жилище. Реално броят на ипотечните кредити намалява, но заради високите цени на имотите има ръст в обема. Тенденцията е хората да са предпазливи заради очаквания ръст на лихвите по кредитите. Но от друга страна желанието да имаш имот, това, че безработицата остава на исторически ниски нива и ръстът на доходите от последните няколко години мотивират хората да теглят кредити в момента."

Няма да има рязко вдигане на лихвите, нека хората да не се притесняват, заяви още кредитният консултант."В момента няма повишение на лихвите по изтеглените кредити. То се очаква да е за новите кредити. Процесът по повишаване на лихвите започна по цял свят преди около година. В България за тази една година повишението на лихвите при ипотеките е между 0.1 и 0.3%, при  потребителските с между 0.2 и 0.5%. Българинът почти не го усети".

Най-вероятно есента ще има леко повишение на лихвите, но не очаквам да е сериозно, посочи Тошев.

"Вероятно ще е до 0.5%. При потребителските кредити ще има по - видим ръст на лихвите. Вероятно ще е до 1%. Хората без спестявания и по-ниски доходи трябва да са внимателни. Кредитите не трябва да надхвърлят 30% от приходите".

Експертът препоръча генерално рефинансиране на всички задължения и обединяването им в един кредит при най-добри условия.  

Той посъветва и да не се тегли бърз кредит над 500 лева. 

"Една кредитна карта е алтернатива на бързия кредит".

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                         Източник: https://www.pariteni.bg/